Posteri za dečiju sobu

Nedavno sam na Etsy-u pronašla ove fantastične postere koje izrađuje umetnica iz Čikaga, Karen Young. Posteri su pretežno od recikliranog papira, imaju pomalo vintage notu, neobični su i potpuno upečatljivi. Čim sam ih ugledala, poželela sam da ih imam, a pala mi je na pamet i ideja da ne bi bilo loše ovakvim posterima ukrasiti dečiju sobu. Šareni su i privlačni dečijem oku, a verujem i da bude maštu. Lepo je da deca odrastaju uz saznanje da postoje i drugi sjajni gradovi i da im se podstiče želja za putovanjima, otkrivanjem sveta i upoznavanjem drugih kultura...

U produžetku vam predstavljam izbor postera koji su se meni najviše dopali, a više detalja o njima, kao i druge postere možete pogledati na zvaničnoj stranici radnje Loose Petals na Etsy-u.

Upoznati umetnika...

Neverovatan je osećaj upoznati umetnika. Ali pravog, pravcatog umetnika, nekoga ko je toliko autentičan i svoj i specifičan, da oplemeni ceo vaš dan. Zahvaljujući svom poslu, bila sam u prilici da upoznam mnogo ljudi, ali nedavni susret i razgovor sa Dobrosavom Bobom Živkovićem, našim čuvenim ilustratorom i karikaturistom, učino je da se osećam kao da sam popila kap vode nakon dugog boravka u pustinji. Umetnik je živ, postoji! Umetnik je opstao i skriva se u nekim vanserijski interesantnim ljudima kao što je Bob.

Nakon samo nekoliko trenutaka razgovora sa Bobom, osetićete želju ili čak pravu glad za saznavanjem više o njemu i njegovom radu, procesu stvaranja, životnim i poslovnim iskustvima jer ostavlja utisak nepresušnog izvora zanimljivih informacija i čudnovatih ideja. Osim toga, on je razoružavajuće spontan i duhovit i mislim da se nikada nisam toliko smejala na poslovnom sastanku kao prilikom susreta sa Bobom.  Detinje iskren i skroman, učinio je da mi sve one njegove sjajne ilustracije koje sam oduvek volela sada budu još draže.

Izvor ove slike je Politika, a klik na nju odvešće vas do simpatičnog intervjua sa Bobom koji je objavljen u ovim novinama 2011. godine

 

Bajke u slici

Konačno! Posle dugo, dugo traženja, uspela sam, zahvaljujući prijatelju koji je opazio ovu aukciju, da pronađem i kupim komplet knjigica Bajke u slici, Marije Paskval. U nekom trenutku, neko je odlučio da ih proda na Limundu i to ceo komplet i odlično očuvan, što je prava retkost. Cena je bila na prvi pogled dosta visoka, tako da sam bila jedina koja je učestvovala na aukciji, ali iskreno, te knjige, po mom mišljenju, vrede čitavo bogatstvo, jer je to verovatno najbolje ilustrovan komplet bajki koji je ikada postojao na našim prostorima. Ja ih, nažalost, nisam imala kao mala, ali ih je imao komšija sa kojim smo se moj brat i ja družili kad smo bili mali i ja sam sate i sate provodila kod njega čitajući ove bajke. One su se do te mere urezale u moje pamćenje da se i sada sećam skoro svih ilustracija. Prosto mi je neverovatno da neka izdavačka kuća nije ponovo izdala ove knjigice. Ovaj komplet koji sam kupila izdala je Partzanska knjiga iz Ljubljane, 1985. godine i na ćirilici je. Neverovatan je osećaj držati ih ponovo u ruci, slično kao kada odete u kraj u kome ste rođeni, a dugo tamo niste odlazili. Sreća & spokoj. Seta, pomalo.

*Izvor slika: Limundo

Bajke u slici
Bajke u slici

...S.......t.r........i...je......

Pojava strija tokom trudnoće zavisi od mnogo stvari, između ostalog i genetike, ali verujem da je i nega kože tog dela tela bitna i da se korišćenjem određenih preparata one mogu preduprediti ili bar donekle ublažiti.

Ja sam sve vreme trudnoće mazala bademovo ulje i Šaljićev Striet, naizmenično, jedno veče jedno, drugo veče drugo, i to u predelu stomaka i donjeg dela leđa i rezultati su bili savršeni. Bademovo ulje koje sam koristila dobila sam od svoje drugarice koja ga je kupila na Kritu i bilo je zaista predivno. Kod nas, odličan preparat na bazi bademovog ulja može se pronaći u prodavnici Aromatica u Ulici Đure Jakšića 7, a takođe se može kupiti i obično bademovo ulje u apotekama koje je veoma jeftino. Šaljićev melem sam kupovala u Lilly-u.

S druge strane, iako praksa mazanja trudničkog stomaka bademovim uljem datira još od davnina (ja sam je preuzela od svoje mame), u novije vreme pojavile su se neke studije o povezanosti korišćenja bademovog ulja i porođaja pre termina. Oksfordski Human Reproduction žurnal objavio je 2012.godine studiju italijanskih naučnika o ovome. Ipak, u zaključku studije se navodi da je ovo tek hipoteza i da je potrebno još istraživanja i mnogo veći uzorak trudnica kako bi se doneo konačan zaključak.

Kao i kod svega u trudnoći postoje ova i ona strana, ovaj i onaj predlog ili praksa. U svakom slučaju, uvek je potrebno konsultovati se sa lekarom pre upotrebe bilo čega.

Kupovina prvih kolica - bitne stvarčice na koje treba obratiti pažnju

Koja god kolica za bebe da kupite, sigurno ćete pogrešiti. Ili će vam se, barem, tako činiti. Nisam do sada upoznala nijednu mamu koja je u potpunosti bila zadovoljna svojim kolicima. I one sa skupljim i one sa jeftinijim kolicima imale su zamerke, manje ili veće. Činjenica je da je veoma važno odabrati dobra i pouzdana kolica jer će vaša beba provoditi u njima dosta vremena. Ako se unapred pomirite sa tim da će sigurno postojati nešto što vam se neće dopadati koja god da izaberete, onda je važno da barem neke od najvažnijih stavki budu ispunjene. U produžetku su neke od tih stavki i odnose se na prva kolica koja kupujete. Za kišobran kolica za veće dete, bitne su neke druge stvari.

1. Ručka koja se okreće - ovo je po meni možda najvažnija stvar u vezi sa kolicima. To znači da jednostavnim pomeranjem ručke možete okrenuti bebu tako da gleda u vas ili da gleda napred. Dakle, nije potrebno da vadite korpu i okrećete je (što ume da bude jako naporno), nego samo pomerite ručku napred ili nazad. Ovo mnogo znači tokom sunčanih dana, kada možete bebu okrenuti tako da joj ne bije sunce, ali je opet možete vratiti da gleda napred čim zađete u neki hlad. Veoma, veoma bitna stvar.

2. Jedna, spojena ručka umesto dve - ova kolica možete gurati i jednom rukom, što je značajno jer se može desiti da drugom rukom telefonirate, jedete, pijete kafu, nosite nešto...

3. Težina kolica - što lakša

4. Veći točkovi - da budu veći, nikako kolica sa suviše sitnim točkovima, beogradski asfalt je "ubica" kolica sa sitnim točkovima

5. Rotirajući prednji točkovi - bitno zbog dinamike vožnje i hodanja jer kada se ne rotiraju moraćete da se saginjete i podižete kolica kod svake prepreke (kolica kod kojih  se ručka pomera napred i nazad su takva da im je jedan položaj glavni i u tom položaju su prednji točkovi rotirajući, dok u drugom položaju nisu - tada prilikom prepreka morate okrenuti ručku, ali pošto je to potez od nekoliko sekundi, nije strašno.)

6. Lako sklapanje - nikako neka što im treba tri dana da se sklope jer će vam to biti "pakao".

7. Velika korpa ispod - veoma bitno, ovo nikako nemojte prenebregnuti. Osim što ćete uvek sa sobom nositi gomilu bebinih stvari, sa bebom ćete ići i u prodavnicu, pa će vam biti potreban prostor za stvari. Osim toga, taj prostor će vam služiti i za odlaganje sopstvenih stvari i torbe.

8. Prečka - bolja su kolica koja imaju prečku jer, osim što su bezbednija, uvek dete može da se igra sa nečim dok sedi, ako je šira prečka, ili mu možete okačiti da nešto zvecka ili visi, ako je uža

9. Nekoliko položaja - bitno je da se sedište može spustiti u 3 položaja, sedeći, polusedeći i ležeći

10. Kaiš između bebinih nogu - naše iskustvo je pokazalo da je mnogo bolje kada se kaiš nalazi bliže bebinim nogicama (kada je razmak između sedalnog dela i kaiša manji) jer kada je udaljen, takva kolica više ne budu udobna za bebu kada počne da sedi, jer stalno klizi ka kaišu i uvek je u nepravilnom položaju. Ovo je teško utvrditi dok je beba mala i ne sedi, tako da ako kupujete kolica koja želite da koristite i kada beba poraste, konsultujte se sa prijateljima koji imaju stariju decu oko toga da li im deca "klize" u kolicima dok sede ili povedite prijatelje sa detetom koje sedi da vam "testira" kolica. Ovo jeste malo komplikovano, ali će vam značiti.

11. Držač za flašicu ili čašu - meni je ovo jako bilo bitno jer sam često pila kafu dok sam šetala bebu. Samo obratite pažnju na to da držač bude pozicioniran tako da nije iznad bebine glave ili u neposrednoj blizini, nego sa strane, za slučaj prosipanja.

11. Lako održavanje - da budu od materijala koji se lako pere i suši, ili da mu se lako skida navlaka i pere u mašini. Ovo je bitno, jer bebe i jedu u kolicima, pa se kolica dosta prljaju.

Na kraju ću dodati i to da cena kolica ne garantuje kvalitet i da postoji veliki broj veoma skupih kolica koja su potpuno bez veze. Isto tako, postoje i jeftinija kolica koja su sasvim ok. U svakom slučaju, ponavljam, koja god da uzmete, nećete biti zadovoljni u potpunosti :-)

Fenomenalna stvar za decu!

Serendipity je popularna radnja koja se nalazi u Parizu i koja prodaje neobične i originalne stvarčice namenjene deci i odraslima. Sada se predmeti koje prodaju mogu kupiti i online. Srbija se ne nalazi na zvaničnom spisku zemalja u koje isporučuju, ali su me obavestili da definitivno može da se poruči i iz Srbije, tako što ćete ih kontaktirati putem e-mail-a, kada će vas takođe obavestiti i koliki će biti shipping fee za predmet koji poručujete.

Meni su se najviše dopale ove ogromne bojanke/posteri, veličine 1,80 x 1 m. Mogu se staviti na zid, a mogu se bojiti i na podu. Imaju u ponudi bojanke/postere sa nekoliko različitih tema. Klik na svaku sliku odvešće vas do zvanične stranice.

Cena je 20 evra. Primaju Visu i Mastercard.

Kupovina na veliko...onlajn!

Kada imate malo dete, veoma je teško izdvojiti vreme za odlazak u kupovinu na veliko. Treba da se pogodi da neko može da nam pričuva dete, da oboje imamo vremena baš tada za to, da nismo preumorni (ovo je najteži uslov :-). Pa onda, treba otići do tamo, obići radnju tražeći gde šta stoji, i zatim se preznojiti čekajući u redu.

Zbog toga smo mi bili više nego voljni da isprobamo online shopping servis Univerexport-a, u kome inače kupujemo, http://elakolije.univerexport.rs/. Malo je reći da smo oduševljeni! Proces registracije je jednostavan, kao i ceo postupak shopping-a. Sve je izuzetno pregledno i dobro razvrstano, a proizvodi se mogu lako potražiti i preko "search" opcije. Možete da kupite verovatno sve što biste mogli i u prodavnici. Ukoliko kupujete neku šunku, na primer, ne morate da je kupite u komadu, oni će vam iseckati onoliko koliko vam je potrebno. Takođe, prilikom poručivanja, imate opciju za dodatni komentar i tu možete svašta da napišete, biće ispoštovano.

Na kraju poručivanja, birate dan i vreme isporuke, a momci će vas pozvati telefonom još jednom pre nego što krenu ka vama. Sve vam unesu u stan i stave tamo gde vi kazete.

Ja volim online shopping, pa je ovo za mene savršeno otkriće i neverovatna ušteda vremena.

Neki moji prijatelji kažu da ne mogu da zamisle da zamene pravi odlazak u supermarket i to biranje proizvoda "uživo" ovako nečim, ali ja, nakon što sam ovo otkrila, ne mogu da zamislim da više trošim vreme na tako nešto, a posebno ono stajanje u redu na kasi.

Kada se ovako kupuje, cene su, barem kada je Univerexport u pitanju, malo više nego što su kad ih kupujete u prodavnici, ali time verovatno kompenzuju za besplatnu dostavu. Uostalom, mnogo se uštedi i samim tim što niste izloženi vizuelnim nadražajima na isti način kao kada ste u prodavnici, pa uglavnom kupite samo ono što vam stvarno treba, umesto svakakvih gluposti. Moj savet je da, kao i pre odlaska u prodavnicu, napravite spisak svega što vam je potrebno i tako ćete brzo i lako obaviti shopping.

Probajte, stvarno je lako!

 

Etsy love: Pogled iz kreveca

Za bebice je uvek super da imaju nešto lepo u šta mogu da gledaju dok leže u krevecu. Osim onih klasičnih vrteški koje su uglavnom od plastike i koje se kače na sam krevetac, na Etsy-u možete pronaći i ručno radjene, izuzetno maštovite vrteškice (tzv. "mobiles"). One se kače na plafon pomoću specijalnih kukica i nije predviđeno da se bebe njima igraju i da ih pipkaju, tako da se uvek stavljaju da budu dovljno iznad da beba ne može da ih dohvati.

U produžetku su tri vrteškice iz tri super Etsy radnje. Klik na slike će vas odvesti do njihovih sajtova gde možete pronaći i mnogo drugih.

Cat-eye ili smrt :-)

Nisam od onih žena koje su stalno našminkane, ali kao mami koja nema mnogo vremena, bitno mi je da, kada se našminkam, ne moram šminku često (ili uopšte? :-) da popravljam u toku dana. Posebno kada je u pitanju šminkanje očiju, jer su za to potrebni vreme i koncentracija, koje često nemam. (Izvući "cat-eye" dok vam se dvogodišnjak mota oko nogu? Teško. :-) Zato je bitno da jednom u toku dana, dok eventualno imam vremena, to uradim kako treba i da posle ne razmišljam.

Ova dva proizvoda koja koristim, čak su toliko dobra da mogu da prežive i ceo dan i na kraju (redak, krajnje redak) večernji izlazak bez popravljanja. Mame dvogodišnjaka (ne znam za ostale :-) znaju da ako nespremne dočekaju večeru, kupanje i uspavljivanje, od izlaska nema ništa. Dakle, taktika je biti spreman (a to znači spreman još od 9 ujutru) i čim se zatvore okice, krenuti odlučno odmah. :-)

Tu su zato ova dva proizvoda kao spas. Prvi, koji koristim godinama je - Bourjois Khol & Contour olovka za oči (ja koristim baš crnu, nijansa 72 Noir Expert), a drugi je eyeliner koji mi je nedavno preporučila prijateljica i koji se pokazao kao nijedan do sada, posebno za cat-eye - L'Oreal Super Liner Carbon Gloss.

Bourjois olovku kupujem u Jasminu, a L'Oreal eyeliner u Lilly-u.

Kako umiriti novorođenče - swaddling

U poslednje vreme, veoma popularno među majkama u Americi jeste "uvijanje" bebe ("swaddling"), kao način da se umiri novorođenče. Bebe vole tu ušuškanost, pa im "uvijanje" pruža osećaj sigurnosti i pomaže im da spavaju duže. Takođe, preporučuje se "uvijanje" u swaddler-e specijalno napravljene u tu svrhu, nikako improvizovanje uz pomoć običnih ćebadi ili tetra pelena jer je bitno da to bude urađeno na pravilan način.

U svakom slučaju, pre nego što ovo eventualno kupite, pročitajete više o tome na internetu, pogotovo razloge "za" i "protiv" swaddling-a. Kao i kod svih stvari u vezi sa bebama i decom, i u vezi sa ovim postoje različita mišljenja, od onih koji ovo smatraju najboljim izumom za umirivanje beba do onih koji ovo smatraju veoma opasnim i nepotrebnim. Na vama je da procenite.

Na slici ispod je Ergobaby Swaddler, najpopularniji među američkim majkama. Klik na sliku odvešće vas na Ergobaby website gde ćete pronaći više informacija.