U potrazi za dečijom posteljinom

Ovog vikenda bacila sam se u potragu za dečijom posteljinom. Prvi utisak je da je u Beogradu jako loš izbor dečije posteljine - uglavnom su sve na isti fazon i potpuno nemaštovite, ali nekako se na kraju da "iskopati" i nešto simpatično. Klik na sliku vodi vas do zvanične stranice proizvoda.

U Aksi imaju standardne komplete koji uključuju čaršav, jorgan, jastuk i ogradicu i koji koštaju 3.478,00, ili varijante bez ogradice koje koštaju 1.728,00 dinara.

U Leto Shop-u takođe imaju klasične komplete koji uključuju ogradicu, jorgan, jorgansku navlaku, jastuče, jastučnicu i donji čarsav i koštaju 4.630,00 dinara, a imaju i varijantu koja obuhvata jorgansku navlaku, donji čaršav i jastučnicu i košta 2.298,00 dinara.

Na Buvljaku na Novom Beogradu postoji nekoliko tezgi koje prodaju IKEA-ine stvari i tu se takođe može kupiti posteljina za bebe i decu. Pamučna posteljina košta od 2.000,00 do 2.700,00 dinara u zavisnosti od veličine i dezena. One uglavnom obuhvataju samo jorgansku navlaku i jastučnicu. Tezge na kojima se najpovoljnije mogu kupiti proizvodi (prodavnica na stanici 95. je nešto skuplja) su tezge broj 167 i 68. Ukoliko na samim tezgama ne pronađete to što tražite, možete i da poručite iz kataloga pa će vam prodavci uz proviziju to doneti iz Mađarske. U produžetku su dva modela koja su mi se dopala iz kataloga za 2014, jedan je za krevetac, a drugi za običan krevet. Ako poručujete preko ljudi koji donose dovoljno je da im date šifru koja se nalazi ispod cene proizvoda. Cene u katalogu su u forintama, 1 dinar je otprilike 2,73 forinte.


Na Etsy-u ima puno predloga posebno za one koji vole šareno, šareno , šareno :-) Evo nekoliko predloga posteljina za toddler-e:


Za mališane koji vole Noddy-a, simpatičan set se može poručiti online preko Direct Shop-a i košta 2.879,00 dinara.

A za mališane koji vole Štrumpfove, Tako Lako ima u ponudi nekoliko dezena, među kojima je i ovaj po ceni od 3.774,82 dinara

Jedna stvar je sigurna - našem tržištu fali kvalitetna i maštovita posteljina za bebe i decu...

Child on Board

S obzirom na to da se bliži leto i vreme putovanja, ukoliko putujete kolima sa detetom poželjno je imati znak na zadnjem staklu koji označava da se u kolima nalazi dete i upozorava ostale vozače da drže veće odstojanje, voze pažljivije i imaju više strpljenja. Naravno, ovo treba imati okačeno stalno, čak i kada je gradska vožnja u pitanju.

U Aksi su neko vreme besplatno davali ove znake - mi smo do skoro imali jedan Graco znak koji smo dobili od njih, ali, iako je bio sladak, nije bio dovoljno vidljiv jer su ga uradili u nekim prilično neutralnim bojama.

Sada smo kupili novi znak - žut sa velikim slovima i junacima iz Vini Pu crtaća :-). Osim toga, znak ima dve strane, na jednoj piše "Baby on board", a na drugoj "Child on Board". Ovaj znak pronašli smo u prodavnici Mothercare u Delta City-u i košta 650 dinara. Postoji i jeftinija varijanta - bez junaka iz Vini Pua i samo sa tekstom na obe strane i ovaj znak košta 490 dinara.

 

izvor slike: redlily.com

izvor slike: redlily.com

Privatna babica

Jedan od najboljih saveta koji sam dobila tokom trudnoće jeste da nakon porođaja unajmimo privatnu babicu umesto da nas 5 dana obilazi patronažna sestra koju dobijaju sve porodilje. Naravno, to što je svima obezbeđena patronažna sestra je sjajno, i bolje išta nego ništa - a osim toga možda vam uleti neka fenomenalna sestra i da vam sjajne savete, i tada ste bez brige. Ipak, ukoliko možete da priuštite, privatna babica je nešto najbolje što možete učiniti za sebe i svoje dete nakon dolaska kući iz bolnice. Naravno, ne bilo koja - gledajte da to bude neko po preporuci kako biste bili opušteni.

Ja sam dala šansu patronažnoj sestri dva dana (sada ne bih ni ta dva ), a zatim brže bolje pozvala babicu koju mi je preporučila kuma. Ništa, ali ništa ne može da zameni taj osećaj da je neko došao da vam se u potpunosti posveti i sve vam objasni, u trenutku kada vam sve deluje teško i nepoznato i kada ste mnogo zabrinuti i zbunjeni. pogotovo ako je babica po preporuci, pa znate da je osoba koja je preporučila bila zadovoljna, a da je dete imalo dobar ritam spavanja i ishrane i da je lepo napredovalo.

Naša babica je bila jedna sjajna žena i sama baka i ulivala je osećaj sigurnosti. Imala je iza sebe ogromno iskustvo i gomilu divnih beba i zadovoljnih roditelja. Dolazila nam je 10 dana i pobrinula se za Andrejev pupak. Naučila nas je kako da ga kupamo, a takođe nam je napravila plan ishrane za bebu. Najvažniji savet koji nam je dala bio je da ako beba lepo jede tokom dana nikako je ne budimo noću - nego da je pustimo da nas sama zove. Dolazila nam je svako veče u vreme kupanja i ostajala dok ne nahranim bebu i ne smestimo je na spavanje. Uvek je bila vedra, vesela i opuštena i takvu je energiju prenosila i na nas i na bebu. Osim toga, više je forsirala neke ustaljene metode nege bebe, neke na kojima sam i ja odrasla, pa mi je bilo normalno da te stvari prihvatim kao dobre i pouzdane. Kad se samo setim  da mi je patronažna sestra (ona što je dolazila dva dana) rekla da na kašičicu dajem bebi dohranu (pošto je Andrej i sisao i pio dohranu), prosto ne mogu da verujem da je neko mogao da smisli tako glup savet - pa ako krenete na kašičicu da hranite tek rođenu bebu, hranićete je 15 ml ceo dan! Uh, poludim kad se setim tako glupih saveta. Naša babica nam je rekla da je sasvim normalno davati bebi dohranu na flašicu i da je to neće odvratiti od dojke, kao što i nije. Čak je taj prelaz nakon završetka sisanja na flašicu učinio mnogo lakšim.

Standardna cena privatne babice je 20 evra za sat vremena.

 

Skulpture od papira

Li Hongbo je umetnik iz Pekinga koji pravi neverovatne skulpture od papira. One na prvi pogled izgledaju čvrsto poput klasičnih mermernih skulptura, ali njihova specifičnost je u tome što se mogu "razvući", čime se na kratko narušava prvobitni oblik i skulptura pretvara u nedefinisani objekat, da bi  "vraćanjem" papira iznova dobile prvobitni oblik.

Kada sam pogledala ovaj video ostala sam bez daha i osetila istinsko oduševljenje - mislim da je ovo nešto najbolje što je neko u poslednje vreme uradio!

Izložba Li Hongboa je trenutno u toku u Njujorku u Klein Sun galeriji, a ja bih veoma volela da ovu izložbu vidimo i u Beogradu!

Uživajte!