"House swap" za kreativce

Oduvek mi je delovala privlačno ideja o tome da sa nekim zamenite kuću/stan ("house swap") na određeni period. Odmah nekako ideja o putovanju i na neka udaljena mesta deluje privlačnije i pristupačnije, jer ne morate da plaćate smeštaj. Jedino mi je tu nekako uvek bila odbojna pomisao o tome da se može dogoditi da u vašu kuću dođe i neko skroz drugačijeg fazona od vaseg ili da vi boravite u nečijoj kući koja je tako super delovala kada su je opisivali, a ispostavi se kao noćna mora.

E, upravo za nas ovako neodlučne, "šatro" avanturiste, pojavio se behomm. U pitanju je platforma koja okuplja entuzijaste zainteresovane za zamenu stana/kuće na kraći ili duži period. Ali postoji jedan "catch" - morate se baviti nekim kreativnim poslom! Jupi, znači mužić i ja možemo! ;-) Tvorci behomm-a navode tačnu listu zanimanja kojima se morate baviti kako biste mogli da postanete član. No, to je samo prvi "stepenik". Da biste postali član, potrebno je i da vas pozove neko ko je već član ili da vas pozovu sami osnivači nakon što aplicirate.

Ok kreativci, srećan put! :-)

Photocredit: Caroline Gutman

Alternativni način skidanja bodića

Sve mame i tate znaju da je najgore kada se desi da kaka "izađe" iz pelenice i umaže bodić. Onda nastupa stres i drama - jer, kako sad skinuti bebi bodi preko glave i ne umazati joj druge delove tela ili, nedajbože, glavu ili, najgore od najgoreg, dodirnuti joj usta tim, umazanim, delom bodija...uhhh.

I eto, jedna mama je razmislila i ukapirala da dugmići na bodićima ne služe samo za to da bi glava lakše prošla i da bodi ne spada sa ramenca kada se obuče, pa je napravila video o tome kako da bebi i na drugačiji način skinete bodi.

Pa, ako već niste znali tu "tajnu", pogledajte video :-)

Omiljeni crtaći / Uzrast (skoro) 3 godine

Andrej gleda crtaće u nekoliko navrata tokom dana: ujutru, kada se probudi, uz mleko; posle vrtića kod bake; tokom večere i onda opet uz mleko pred spavanje. Sve su to neki kratki intervali gledanja kada pogleda jednu epizodu, eventualno dve, nekog svog omiljenog crtaća. Jedino pred spavanje malo duže gleda. Sedi ušuškan u svom krevetu i na laptopu gleda ono što je tražio.

Ovo su trenutno omiljeni crtaći u našoj kući:

1. Pepa Prase. Neprikosnovena Pepa! Crtać je f.e.n.o.m.e.n.a.l.a.n! Ja sam bila prilično skeptična u vezi sa Pepom - nije mi se dopadalo kako je to nacrtano, nije mi se dopadalo groktanje, ma sve mi je nekako bilo bez veze. Nisam pogledala nijednu epizodu, a potpuno sam je odbacila. Kakva greška! Sva sreća, pa je Andrej sam otkrio Pepu kada je uhvatio u nekom trenutku na Miniju, a onda sam ingenioznost ovog crtaća sa njim otkrila i ja. I od letos se "drogiramo" Pepom :-). Ovaj crtani je toliko edukativan da vam opisati ne mogu. Prikazuje realne životne situacije na način blizak deci i samim tim neke stvari im postaju prihvatljivije, poput odlaska u vrtić, kod lekara, zubara, itd. Long live Pepa! :-)

2. Leon lav. Ovo je nešto skroz novootkriveno, ali je stepen opsesije prilično veliki :-). U nekom trenutku Andrej je "snimio" ovog, kako ga zovemo, "lavića" i to na Miniju između nekih crtaća. U pitanju je jako kratak crtać, epizoda traje oko 3 minuta i prikazuje dogodovštine jednog lava. Super je urađen i vrlo je duhovit.

3. Everything's Rosie. Presladak crtać o dogodovštinama devojčice Ruže, dečaka Baneta, ptice Plavke i drugih (na engleskom se drugačije zovu, ovo su imena koja se koriste u našoj sinhronizaciji). Šaren je do besvesti, veseo i zabavan.

Šta gledaju vaša deca uzrasta od 2 i po do 3 godine?

Šta biste pre voleli da imate - manje celulita ili krila? :-)

Pa ovo je sjajno! Neprofitna organizacija Jubilee Project napravila je interesantan video klip pod nazivom "Comfortable" u kome su pitali 50 ljudi, odraslih i dece, koja je to jedna stvar koju bi promenili na svom telu kada bi mogli. I dok su odrasli uglavnom želeli da promene neke stvari koje smatraju svojim fizičkim nedostacima, dečiji odgovori su bili sasvim drugačiji (neću da otkrivam, pogledajte video!) Potpuno je fantastično kada vidite kako deca razmišljaju i nekako pomislite koliko su besmislene sve stvari oko kojih se, sada kao odrasli, nerviramo, kada je u pitanju naše telo...A da ne pričamo o tome da kao odrasli često potpuno prestanemo da maštamo...Doduše, sponzor videa jeste neka kozmetička kompanija, ali, whatever, video i ideja su super!

Šta vi jedete - puter ili margarin?

Dok sam živela sa roditeljima, u našoj kući se oduvek koristio isključivo puter. Posebno kada su torte i kolači u pitanju, mama i baka su smatrale neoprostivim grehom korišćenje margarina. E sad, ok. Moram da priznam da smo mi u poslednjih nekoliko meseci pribegli korišćenju margarina jer nam je nekako lakše, pošto je odmah spreman da se koristi direktno iz frižidera i nije potrebno da se čeka da "omekša" kao što je sluča sa puterom. Ipak, pomalo nas je grizla savest i već neko vreme planiramo da opet počnemo da koristimo isključivo puter.

I, eto, baš pre neki dan, Huffington Post je objavio simpatičan video o razlici između putera i margarina. I da, u videu kažu da postoje "za" i "protiv" razlozi na obe strane, ali, eto, mi ćemo definitivno preći opet na puter. I ne, ne toliko zbog priče o zasićenim i trans mastima (aaah ne mogu, ne umem da ispratim te teme, toliko je toga), više zbog ukusa maminih i bakinih kolača kakve i ja želim da pravim.