Cool proizvod za bebe i decu: FeverFrida

Mislim da ne postoji ništa gore kada bebi ili malom detetu treba da izmerite temperaturu usred noći - ako spava, bojite se da ćete ga probuditi, a ako je budno često ne želi da mu se meri temperatura i bacaka se i vrišti toliko da se plašite da će komšije sa sedmog sprata zvati Centar za socijalni rad :-). Da ne pričamo o anksioznosti koju osećate tokom noći zbog toga što se plašite da bi detetu koje je leglo da spava sa 37,5 temperatura mogla doći do 40, a vi ste u dubokom snu.

E, ovaj proizvod deluje kao nešto što bi moglo da olakša proces merenja temperature i snizi nivo vaše anksioznosti tokom noći, u situacijama kada dete ima temperaturu. Proizvod se zove "FeverFrida" i funkcioniše tako što se detetu ispod pazuha stavlja blootooth monitor koji mu meri temperaturu na svake 4 sekunde, ne budeći ga, a zatim vama, na smartphone ili tablet šalje "alert" kada temperatura poraste do stepena koji vi unapred odredite. Osim toga, proizvod ima i još neke interesantne funkcije, poput podsetnika za uzimanje doze leka, itd.

Cena je 69,99 dolara.

Deluje kao sjajna stvar!

 

Šta smo pripremili za prvi bebin dan kod kuće

Ništa vas ne može u potpunosti pripremiti za taj momenat izlaska iz bolnice posebno sa prvom bebom - to je pravo plivanje u nepoznatom kad vam se čini da se obala ne nazire niti da će se ikada nazreti. Srećom, kada se Andrej rodio, na preporuku kume angažovala sam privatnu babicu koja je me odapela kao strelu na put majčinstva i pomogla da prvi dani prođu što bezbolnije. Već posle dve nedelje, "osvojila" sam teren i potpuno se opustila, pa moji prijatelji često komentarišu kako sam bila totalno "relaxed" sa prvim detetom i kako sam sve radila sa neviđenom lakoćom.

Pred Valentinin dolazak na svet, sa već određenim iskustvom, potrudili smo se da unapred pripremimo sve što bi nam moglo biti potrebno kako bi ti prvi dani prošli što lakše. Ovde najviše mislim na neke logističke detalje, jer za buru emocija koja će uslediti ne postoji priprema :-).

Šta smo to pripremili pred Valentinin izlazak iz porodilišta:

1. Privatna babica - čim sam saznala kada izlazim iz porodilišta zvala sam našu babicu i dogovorile smo se da dođe odmah isto veče kako bismo od starta imali sve pod kontrolom (ja control freak? ja??!! :-) :-)

2. Krevetac, posteljina - bilo bi dobro dva kompleta posteljine kako biste imali da promenite odmah u slučaju da dođe do prljanja baš tog prvog dana

3. Pelene - jednokratne, švedske i tetra. Od jednokratnih mi koristimo Pampers Premium Care.

4. Pavlovićeva mast

5. Bebi sapun Henkel Merima

6. Vlažne maramice - NIVEA Toddies, za mene jedine dobre, a probala sam gomilu

7. Kadica i kupko - kupko je super za lako i udobno kupanje beba. Andrej je uživao, a i Valentina sada uživa dok se kupa

8. Garderoba prilagođena godišnjem dobu + kapica (kapicu je ok staviti i tokom leta posle kupanja)

9. Formula (adaptirano mleko) - mi koristimo Nestleov NAN i zadovoljni smo. Za novorođenu bebu uzimate NAN 1. Čak i ako planirate da dojite, ne bi bilo loše da ovo imate pri ruci jer mleko vam možda neće još dovoljno nadoći ili ga nećete imati dovoljno, a beba mora da jede.

10. 2 flašice - mi koristimo ove Aventove

11. Grejač za flašice - vodu možete grejati i podgrevati kako god, ali nama ovo znači jer nekako ubrza proces, a koristimo ovaj

12. Sterilizator - sve se može iskuvati i na šporetu, ali nama znači da to odradimo brže i jednostavnije. Kupili smo ovaj i ne mogu da kažem da smo prezadovoljni, ali ok, radi posao

13. Duda - Valentina koristi ove jer je samo te prihvatala, a sve ostale odmah izbacivala. Ali ja sam fan ovih koje je koristio Andrej, pa ću probati vremenom da je naviknem na njih.

14. Gazice, povidon jod, flaster za lepljenje gaze (za svaki slučaj, ako se usred noći poremeti zavoj na pupku)

15. Fiziološki rastvor, igla za flašu fiziološkog rastvora i špricevi (opet za svaki slučaj, ako treba odmah da se ispira nosić ili oči)

16. Peškir za kupanje

17. Stočić i stona lampica - da imate gde da spustite neophodne stvarčice za noć (mobilni, voda za vas, oni koji doje znaju da je žeđ enormna :-), kao i da noću možete odmah da upalite svetlo kad se beba budi za ručkanje. Bitno je da svetlost ne bude napadna kako ne bi skroz rasanila bebu

18. Pumpica za izmuzavanje mleka - ako planirate da dojite, ne bi bilo loše da imate i ovo za svaki slučaj

19. Grudnjak za dojenje i tuferi za grudi

20. Mrežasti ulošci i mrežaste gaće za vas

21. Voda - ukoliko planirate da detetu dajete dohranu (formulu), pripremite i vodu. To može biti voda iz tetra pak-a (mi smo prve dve nedelje koristili Humanu kupljenu u dm-u), a možete i prokuvavati Rosu. Posle 40 dana možete preći i na vodu sa česme (prokuvavajte je), ali ako se desi da je previše "teška" za stomačić, onda opet nastavite Rosu do nekog trenutka. Naravno, ovo je sve individualno, neko daje vodu sa česme od prvog dana.

Eto, nadam se da će vam ovaj spisak pomoći da se što bolje pripremite jer onda u startu sve bude lakše!

 

Valentina

I konačno - evo me! Nakon četiri meseca "tišine" na blogu, evo me, vraćam se, i to u velikom stilu hahaha! :-). Šta se desilo od mog poslednjeg post-a? Mmmm, pa, mnogo toga! Na primer - rodila sam bebu!!!!! Jeeeeeeej! Iznenađenje! :-) Da, da, 19. avgusta rodila se moja ćerka Valentina!

Verovatno se sada pitate zašto nisam pisala na blogu o trudnoći...Hmm, pa, i meni je teško to da objasnim. Nekako, nije mi se dalo. Samo sam želela da se porodim i da držim Valentinu sigurno u svojim rukama. Ne znam, suviše sam oprezna osoba. Nikada ne bih mogla da objavljujem milion post-ova gde poziram u slatkim trudničkim odevnim kombinacijama, kao što mame blogerke često rade (što je super ako to vole i mogu i ja čak volim da gledam te slatke post-ove), jer sam ja od onih što sve vreme strepe i čekaju da to prođe. Osim toga, prva četiri meseca sam se jako loše osećala - muka, malaksalost, itd. To je bilo tamo negde od decembra do aprila, kad su svi nešto bili bolesni non-stop, tako da sam i ja često bila bolesna, kao što nikada nisam, i to mi je dodatno otežalo taj period. A da ne pričam o tome koliko je teško biti trudan, povraćati, biti bolestan i voditi računa o slatkom malom aktivnom trogodišnjaku - u isto vreme. :-)

I eto tako, sada smo četvoročlana porodica! Jako sam srećna što sam rodila devojčicu i što sam u prilici da vidim kako odrastaju i devojčice i dečaci. Meni je bilo potpuno svejedno da li ću dobiti devojčicu ili dečaka, čak sam možda malčice više naginjala ka tome da bih volela dečaka, prosto zbog toga što sebe nisam mogla da zamislim kao mamu devojčice, nakon tri godine "mamovanja" dečaku. Ali sada sam tako srećna što smo dobili baš Valentinu! Kao da smo je oduvek imali i kao da nas je oduvek bilo četvoro!

I tako sam srećna što smo joj dali ime Valentina! Odrastajući, imala sam nekoliko omiljenih imena za slučaj da u životu dobijem devojčicu, ali kada je trebalo odabrati, nekako mi nijedno nije više odgovaralo. U suštini, jedno od tih je postalo suviše često, jedno sam uvek koristila za glavnu junakinju u svojim pričama (kao neki moj alter ego) pa mi je nekako bilo bez veze da tako nazovem ćerku, a treće se nije dopalo mom dragom. I onda, odjednom, sinulo mi je - Valentina, a i dragi se oduševio...Nekako je dovoljno naše, a opet može se s lakoćom izgovoriti u inostranstvu, nekako je ljupko, zvonko, nežno i ženstveno. Osim toga, prva žena koja je poletela u svemir zove se Valentina (no pressure! :-). Ipak, odluku je zacementirala činjenica da se glavna junakinja u mom omiljenom filmu, "Tri boje: crveno", zove upravo Valentina!

I na kraju ovog post-a, najvažnije - Andrej je presrećan što je dobio seku! Kaže da je ona njegova najveća ljubav, stalno je grli, mazi, ljubi. Moje srce samo što ne iskoči od radosti svaki put kada vidim te njegove izlive nežnosti. Ali, o tome i pripremi starijeg deteta za dolazak prinove, pisaću u nekom od narednih post-ova!

Dobro došla, Valentina! Vole te mnogo tvoj stariji bata i tvoji mama i tata! :-) <3

p.s. Srećna ti dva meseca, srculence moje!

IMG_0962.JPG
IMG_1100.JPG
IMG_1275.JPG
IMG_4023.JPG
static1.squarespace.com.jpg