Kupovina prvih kolica - bitne stvarčice na koje treba obratiti pažnju

Koja god kolica za bebe da kupite, sigurno ćete pogrešiti. Ili će vam se, barem, tako činiti. Nisam do sada upoznala nijednu mamu koja je u potpunosti bila zadovoljna svojim kolicima. I one sa skupljim i one sa jeftinijim kolicima imale su zamerke, manje ili veće. Činjenica je da je veoma važno odabrati dobra i pouzdana kolica jer će vaša beba provoditi u njima dosta vremena. Ako se unapred pomirite sa tim da će sigurno postojati nešto što vam se neće dopadati koja god da izaberete, onda je važno da barem neke od najvažnijih stavki budu ispunjene. U produžetku su neke od tih stavki i odnose se na prva kolica koja kupujete. Za kišobran kolica za veće dete, bitne su neke druge stvari.

1. Ručka koja se okreće - ovo je po meni možda najvažnija stvar u vezi sa kolicima. To znači da jednostavnim pomeranjem ručke možete okrenuti bebu tako da gleda u vas ili da gleda napred. Dakle, nije potrebno da vadite korpu i okrećete je (što ume da bude jako naporno), nego samo pomerite ručku napred ili nazad. Ovo mnogo znači tokom sunčanih dana, kada možete bebu okrenuti tako da joj ne bije sunce, ali je opet možete vratiti da gleda napred čim zađete u neki hlad. Veoma, veoma bitna stvar.

2. Jedna, spojena ručka umesto dve - ova kolica možete gurati i jednom rukom, što je značajno jer se može desiti da drugom rukom telefonirate, jedete, pijete kafu, nosite nešto...

3. Težina kolica - što lakša

4. Veći točkovi - da budu veći, nikako kolica sa suviše sitnim točkovima, beogradski asfalt je "ubica" kolica sa sitnim točkovima

5. Rotirajući prednji točkovi - bitno zbog dinamike vožnje i hodanja jer kada se ne rotiraju moraćete da se saginjete i podižete kolica kod svake prepreke (kolica kod kojih  se ručka pomera napred i nazad su takva da im je jedan položaj glavni i u tom položaju su prednji točkovi rotirajući, dok u drugom položaju nisu - tada prilikom prepreka morate okrenuti ručku, ali pošto je to potez od nekoliko sekundi, nije strašno.)

6. Lako sklapanje - nikako neka što im treba tri dana da se sklope jer će vam to biti "pakao".

7. Velika korpa ispod - veoma bitno, ovo nikako nemojte prenebregnuti. Osim što ćete uvek sa sobom nositi gomilu bebinih stvari, sa bebom ćete ići i u prodavnicu, pa će vam biti potreban prostor za stvari. Osim toga, taj prostor će vam služiti i za odlaganje sopstvenih stvari i torbe.

8. Prečka - bolja su kolica koja imaju prečku jer, osim što su bezbednija, uvek dete može da se igra sa nečim dok sedi, ako je šira prečka, ili mu možete okačiti da nešto zvecka ili visi, ako je uža

9. Nekoliko položaja - bitno je da se sedište može spustiti u 3 položaja, sedeći, polusedeći i ležeći

10. Kaiš između bebinih nogu - naše iskustvo je pokazalo da je mnogo bolje kada se kaiš nalazi bliže bebinim nogicama (kada je razmak između sedalnog dela i kaiša manji) jer kada je udaljen, takva kolica više ne budu udobna za bebu kada počne da sedi, jer stalno klizi ka kaišu i uvek je u nepravilnom položaju. Ovo je teško utvrditi dok je beba mala i ne sedi, tako da ako kupujete kolica koja želite da koristite i kada beba poraste, konsultujte se sa prijateljima koji imaju stariju decu oko toga da li im deca "klize" u kolicima dok sede ili povedite prijatelje sa detetom koje sedi da vam "testira" kolica. Ovo jeste malo komplikovano, ali će vam značiti.

11. Držač za flašicu ili čašu - meni je ovo jako bilo bitno jer sam često pila kafu dok sam šetala bebu. Samo obratite pažnju na to da držač bude pozicioniran tako da nije iznad bebine glave ili u neposrednoj blizini, nego sa strane, za slučaj prosipanja.

11. Lako održavanje - da budu od materijala koji se lako pere i suši, ili da mu se lako skida navlaka i pere u mašini. Ovo je bitno, jer bebe i jedu u kolicima, pa se kolica dosta prljaju.

Na kraju ću dodati i to da cena kolica ne garantuje kvalitet i da postoji veliki broj veoma skupih kolica koja su potpuno bez veze. Isto tako, postoje i jeftinija kolica koja su sasvim ok. U svakom slučaju, ponavljam, koja god da uzmete, nećete biti zadovoljni u potpunosti :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...