...S.......t.r........i...je......

Pojava strija tokom trudnoće zavisi od mnogo stvari, između ostalog i genetike, ali verujem da je i nega kože tog dela tela bitna i da se korišćenjem određenih preparata one mogu preduprediti ili bar donekle ublažiti.

Ja sam sve vreme trudnoće mazala bademovo ulje i Šaljićev Striet, naizmenično, jedno veče jedno, drugo veče drugo, i to u predelu stomaka i donjeg dela leđa i rezultati su bili savršeni. Bademovo ulje koje sam koristila dobila sam od svoje drugarice koja ga je kupila na Kritu i bilo je zaista predivno. Kod nas, odličan preparat na bazi bademovog ulja može se pronaći u prodavnici Aromatica u Ulici Đure Jakšića 7, a takođe se može kupiti i obično bademovo ulje u apotekama koje je veoma jeftino. Šaljićev melem sam kupovala u Lilly-u.

S druge strane, iako praksa mazanja trudničkog stomaka bademovim uljem datira još od davnina (ja sam je preuzela od svoje mame), u novije vreme pojavile su se neke studije o povezanosti korišćenja bademovog ulja i porođaja pre termina. Oksfordski Human Reproduction žurnal objavio je 2012.godine studiju italijanskih naučnika o ovome. Ipak, u zaključku studije se navodi da je ovo tek hipoteza i da je potrebno još istraživanja i mnogo veći uzorak trudnica kako bi se doneo konačan zaključak.

Kao i kod svega u trudnoći postoje ova i ona strana, ovaj i onaj predlog ili praksa. U svakom slučaju, uvek je potrebno konsultovati se sa lekarom pre upotrebe bilo čega.