Privatna babica

Jedan od najboljih saveta koji sam dobila tokom trudnoće jeste da nakon porođaja unajmimo privatnu babicu umesto da nas 5 dana obilazi patronažna sestra koju dobijaju sve porodilje. Naravno, to što je svima obezbeđena patronažna sestra je sjajno, i bolje išta nego ništa - a osim toga možda vam uleti neka fenomenalna sestra i da vam sjajne savete, i tada ste bez brige. Ipak, ukoliko možete da priuštite, privatna babica je nešto najbolje što možete učiniti za sebe i svoje dete nakon dolaska kući iz bolnice. Naravno, ne bilo koja - gledajte da to bude neko po preporuci kako biste bili opušteni.

Ja sam dala šansu patronažnoj sestri dva dana (sada ne bih ni ta dva ), a zatim brže bolje pozvala babicu koju mi je preporučila kuma. Ništa, ali ništa ne može da zameni taj osećaj da je neko došao da vam se u potpunosti posveti i sve vam objasni, u trenutku kada vam sve deluje teško i nepoznato i kada ste mnogo zabrinuti i zbunjeni. pogotovo ako je babica po preporuci, pa znate da je osoba koja je preporučila bila zadovoljna, a da je dete imalo dobar ritam spavanja i ishrane i da je lepo napredovalo.

Naša babica je bila jedna sjajna žena i sama baka i ulivala je osećaj sigurnosti. Imala je iza sebe ogromno iskustvo i gomilu divnih beba i zadovoljnih roditelja. Dolazila nam je 10 dana i pobrinula se za Andrejev pupak. Naučila nas je kako da ga kupamo, a takođe nam je napravila plan ishrane za bebu. Najvažniji savet koji nam je dala bio je da ako beba lepo jede tokom dana nikako je ne budimo noću - nego da je pustimo da nas sama zove. Dolazila nam je svako veče u vreme kupanja i ostajala dok ne nahranim bebu i ne smestimo je na spavanje. Uvek je bila vedra, vesela i opuštena i takvu je energiju prenosila i na nas i na bebu. Osim toga, više je forsirala neke ustaljene metode nege bebe, neke na kojima sam i ja odrasla, pa mi je bilo normalno da te stvari prihvatim kao dobre i pouzdane. Kad se samo setim  da mi je patronažna sestra (ona što je dolazila dva dana) rekla da na kašičicu dajem bebi dohranu (pošto je Andrej i sisao i pio dohranu), prosto ne mogu da verujem da je neko mogao da smisli tako glup savet - pa ako krenete na kašičicu da hranite tek rođenu bebu, hranićete je 15 ml ceo dan! Uh, poludim kad se setim tako glupih saveta. Naša babica nam je rekla da je sasvim normalno davati bebi dohranu na flašicu i da je to neće odvratiti od dojke, kao što i nije. Čak je taj prelaz nakon završetka sisanja na flašicu učinio mnogo lakšim.

Standardna cena privatne babice je 20 evra za sat vremena.