Nega dečijih zubića - intervju sa Margitom Tomanić, doktorkom stomatologije

Nega dečijih zubića je izuzetno važna, ali roditelji često imaju nedoumice u vezi sa tim kada početi sa pranjem zuba, kada prvi put ići kod zubara i slično.

Naša porodična zubarka, doktroka stomatologije Margita Tomanić odgovorila je na mojih nekoliko pitanja u vezi sa negom dečijih zubića i nadam se da će ovo biti od koristi i drugim roditeljima.

1.    Do kog uzrasta deci izrastu svi mlečni zubi?

Bebe se rađaju sa svim mlečnim zubićima ali se oni ne vide jer su skriveni pod desnima. Najčešće nicanje prvog zubića počinje oko 6. meseca bebinog  života. Nicanje prvog zubića u 4. mesecu ili u 10. mesecu bebinog života se takođe smatra normalnim. Ako prvi zubić ne nikne do 10. meseca, potrebno je da se poseti stomatolog kako bi se otkrio uzrok tako kasnog nicanja zuba. Do treće godine deci nikne svih 20 mlečnih zubića.

2.    Kada treba početi sa pranjem zubića?

Važno je započeti sa dobrom negom usta i pre nicanja prvog zubića jer iz zdravih desni niču zdravi zubi. Kada počinju da niču zubići higijenu usne duplje održavajte tako što ćete bebine desni brisati gazom posle hranjenja. Ovako uklanjate lepljivi sloj (plak) koji može izazvati karijes (kvar) zuba. Roditelj je taj koji treba da proverava da li između zubića ima ostataka hrane i da ih ukloni prstom ili gazom. Četkicu za pranje zubića treba koristiti tek kada nikne veći broj zubića (posle druge godine života) i to isključivo treba da radi roditelj, polako i pažljivo. Pranje zubića treba da bude kao neka vrsta igre-da detetu bude zanimljivo.

3.    Šta ako dete već ima dosta zubića u ranom uzrastu - da li početi tad sa pranjem četkicom ili ipak čekati da malo poraste?

Ako dete dosta rano dobije sve zubiće, postupak je isti. Roditelj je taj koji dva puta dnevno(ujutro i uveče) pere detetu zubiće, a to radi pokvašenom mekanom četkicom za mlečne zubiće. Bitno je da nikada ne ostane hrana među zubićima kada dete krene na spavanje.

4.    Koju četkicu preporučujete?

 Savet za roditelje-Kada niknu svi zubići (oko treće godine života) počnite sa korišćenjem paste za zube sa fluoridima. Uzimajte samo količinu paste veličine zrna graška pri svakom pranju. Proveravajte da li dete ispljune pastu posle pranja zuba. Pasta mora biti blaga i prijatnog mirisa. Koristite četkice za mlečne zube (to su one koje imaju manji radni deo) . U ovom uzrastu ne kvasite vodom četkicu pre upotrebe. Na suvu četkicu nanesite pastu i unesite detetu u usta.  Što se tiče četkica, dobre su Curaprox, Signal, Oral B, Blend-a-med… (Andrej koristi Curaprox četkicu, a ovo je naša pasta - i jedno i drugo počeli smo da koristimo nakon drugog rođendana. Pre toga se neko vreme samo igrao sa gumenim četkicama kako bi se uopšte upoznao sa tim)

5.    Da li je ok ako se nakon pranja zubića popije mleko i zatim ode na spavanje? Da li će to mleko škoditi zubima?

Kada se uveče pred spavanje operu zubići ne preporučuje se unošenje nikakvog pića i jela u usta, izuzev vode.

6.    Šta izbegavati, koje navike su pogubne za dečije zubiće?

Da bi zubi bili zdravi (bez karijesa) i da se ne bi imalo problema kasnije, evo nekoliko saveta kojih roditelji moraju da se pridržavaju:
1. Jako je bitno izvaditi flašicu iz bebinih usta čim završi sa pijenjem
2. Nikada ne ostaviti bebu da spava sa  flašicom.
Jedan od uzroka, ali jako bitan, cirkularnog karijesa (karijes koji zahvata sve zube) je upravo taj - kada beba pije mleko, dohranu ili sokove pomoću flašice za bebe i u ustima je zadržava u dugim intervalima (na primer, dete se uspavljuje pijući mleko na flašicu u krevecu). Takođe, nastojte da odviknete dete od navika sisanja palca ili cucle najkasnije do 4. godine života jer to može biti jedan od uzroka ortodontskih anomalija (nepravilnosti rasta i razvoja zuba i vilica)
Deci treba ograničiti zaslađenu i lepljivu hranu i zaslađena pića kako bi ih zaštitili od karijesa zuba.

7.    Kada prvi put posetiti zubara?

Planirajte prvu bebinu posetu stomatologu pre prvog rođendana, ali to najviše zbog toga kako bi se dete upoznalo sa postojanjem zubara i izgledom zubarske ordinacije i kasnije odlaske smatralo normalnim. Od treće godine trebalo bi dovoditi dete kod stomatologa na svakih 4-6 meseci.

8. Kada dete treba da počne samo da pere zube?

Na ovo pitanje ne može se odgovoriti odgovorom koji bi se primenio uopšteno na svu decu. Smatra se da dok deca ne budu sposobna da sama održavaju higijenu usta, roditelji bi trebalo  da im pomažu da peru zube dva puta dnevno (ujutro i uveče).
Ako je dete starije i zeli da to obavlja samostalno (6-10 godina) prvo ga treba podučiti pravilnoj tehnici pranja zuba, a posle obavezno prekontrolisati kako su zubi oprani. Važno je da dete nikada ne legne da spava ako nije DOBRO opralo zube!

Hvala draga Margita!

Margita ima svoju ordinaciju "dr Margita Tomanić", Južni bulevar 17, telefon 011/2438872, pa je možete pozvati i zakazati pregled za sebe ili svoje dete.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...