Pita od hleba

Ne znam, baš je počelo da mi smeta to što bacamo jako puno hleba. Kupujemo veknu dnevno, ali radnim danima, pošto smo mi po ceo dan na poslu, ne pojedemo nikad više od pola, i onda se te polovine gomilaju i gomilaju i na kraju sve to bacimo. A ne mogu da zamislim da uzmem pola hleba, sama pomisao na neke druge ruke koje ga seku i pipaju, uhh, ne, to ne...Tako da sam u poslednje vreme tragala za nekim dobrim receptom koji bi podrazumevao korišćenje starog hleba. I našla sam ga! Ovo jelo, koje možemo nazvati "Pita od hleba" je divno i jako je blago, tako da ga mogu jesti i mala deca.

Potrebne namirnica:

- Stari hleb (otprilike količina kao jedna vekna, nama se toliko skupi u roku od 2 dana)

- 125 g putera (ja sam koristila jedno pakovanje Imlekovog "Moja kravica" putera)

- 4 cela jaja

- 2 žumanceta

- 3 šolje mleka (šolje od 2 dl)

- pola kašičice soli

- 250 g mocarele (kupila sam pakovanje koje izgleda kao tuba i sir je malo tvrđi, piše da je mocarela za salate)

- 1 - 2 kašicice ruzmarina, u zavisnosti da li želite da se oseća više ili manje (kupila sam ga kao začin u kesici)

Posudu u kojoj ćete peći jelo premažete puterom. (Ja to radim tako što otvorim puter do pola i namažem posudu držeći ceo puter u ruci). Puter ostavite prethodno da odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi, da ne bude direktno iz frižidera.

Zatim, u drugoj posudi pomešate taj puter (koji možete malo i rastopiti ako imate mikrotalasnu), cela jaja, žumanca, mleko i so.  Zatim sve to mutite mikserom dok ne dobijete ujednačenu masu (nije strašno i ako deluje neravno, kao da se neki delovi nisu umutili - to će sve da se sredi tokom pečenja u rerni).

U posudu u kojoj ćete peći jelo stavite jednu polovinu količine starog hleba koji ste pripremili, tako što hleb rukama iskidate na sitne komade (veličine dva, tri centimetra, na primer). Preko ovoga zatim sipate polovinu mase koju ste umutili mikserom, i čistim rukama malo pritisnete hleb kako bi upio tu sipanu masu. Zatim sipate kašicicu ruzmarina i narendate veći deo pripremljene mocarele. Preko toga zatim dodate ostatak hleba, takođe isitnjen na komade i zatim to prelijete ostatkom mase umućene mikserom. Opet čistim rukama pritisnete sve to malo kako bi hleb bio pokvašen tom masom. Preko toga narendate ostatak mocarele i sipate drugu kašiciu ruzmarina (s tim što vam je to s ruzmarinom opciono, stavite koliko volite).

Rernu prethodno uključite da odstoji uključena nekoliko minuta na nekih 150 C kako bi se ugrejala i onda ubacite jelo i pecite oko 30 do 35 minuta na 150 C. (ovo sada zavisi od rerne do rerne, meni je trebalo ovoliko vremena na ovoj temperaturi - vadite kad primetite da gornji sloj postaje hrskav).

Kada ste jelo ispekli, izvadite da odstoji nekoliko minuta pre nego što poslužite.

Photo: princeandsoul.com  Izvor recepta:  abeautifulmess.com

Photo: princeandsoul.com

Izvor recepta: abeautifulmess.com

Naravno, ovo je "basic" varijanta ovog jela i pogodna je i za malu decu pošto je jelo ovako napravljeno veoma blago. Ali možete pustiti mašti na volju i ubaciti i druge sastojke i začine. Ja već vidim da ći neki sledeći put ovome dodati i malo pršute :-)