Dojenje na javnom mestu

Mame, da li dojite vaše bebe na javnom mestu?

Dok sam dojila Andreja ja sam bez problema to činila bilo gde - na ulici, u kafiću, u tržnom centru, kod nekoga u gostima, itd. Smatram da je to sasvim normalno i prirodno i da svi to moraju da prihvate na taj način i da ne očekuju od majke da se negde sakriva i sklanja dok to čini. Da ne pričamo o tome koliko je praktično to kada dojite bebu što možete jednostavno da je nahranite gde god da ste, pa ste samim tim slobodni da bebu nosite sa sobom svuda i da uživate u zajedničkim avanturama. Naravno, sve to može da se obavi vrlo diskretno, tako da se gotovo ništa ne vidi, a mame koje su možda malo manje slobodne, mogu to činiti tako što će se prekriti maramom ili švedskom pelenom.

Nikada mi nije bilo jasno zbog čega bi, uopšte, dojenje bilo kome moglo da smeta. Prizor majke koja doji bebu je najlepši i najnežniji prizor koji se može videti i ne razumem ljude koji ga smatraju neprimerenim. Prići majci koja hrani svoje dete i zamoliti je da prestane to da čini za mene je nepojmljivo i verujem da to mogu da učine samo veoma loši i iskompleksirani ljudi. Uostalom, tebe ako je blam što ja dojim bebu, skloni se ili izađi ti, jer - mene nije blam, ja uživam! A da ne pričamo da istim tim "puritancima" i "puritankama" sigurno ne smeta golotinja u filmovima ili na splavovima, i uopšte na ulici. Strašno, odmah se iznerviram!

U svetu je bilo dosta takvih slučajeva opominjanja majki da ne doje na javnom mestu (čak i u razvijenom svetu, da da!), poslednji u nizu bio je slučaj izbacivanja majke iz Victoria's Secret radnje, čuvene marke donjeg rublja (ni manje ni više). A nedavno se i velika "prašina" digla oko fotografije majke koja doji svoju bebu na ceremoniji dodele fakultetskih diploma, uz dosta negativnih komentara. Da li je moguće? Pa meni je ta fotografija nešto najdivnije što sam skoro videla!

Moram da priznam da mene lično niko nije opominjao niti sam imala neprijatnih iskustava. Međutim, zapanjilo me je kada je prijatelj juče na facebook-u share-ovao status majke koja je opomenuta da ne doji bebu (od mesec dana) u prodavnici Dexy Co Kids u Delta City-u. Stupila sam u kontakt sa ovom mamom kako bih proverila priču i ona mi je sve to potvrdila. Naime, bila je u kupovini u ovoj radnji sa svojim suprugom, starijim detetom od 4,5 godine i bebom u kolicima. Dok su birali stvari za starije dete, beba je u nekom trenutku počela da plače, prvo malo, a zatim sve jače, pa je majka, dok je otac sa sinom plaćao sve što su kupili, odlučila da tu odmah podoji bebu kako bi je smirila. Pokrila je sebe pelenom kako se ništa ne bi videlo i počela da doji bebu, da bi joj zatim prišle dve prodavačice, jedna za drugom da je zamole da prestane jer to "u njihovim objektima nije dozvoljeno". Ova mama je tada zamolila da dođe menadžerka koja se pojavila nakon tek nakon 7, 8 minuta (pri čemu beba sve vreme plače) i zatim rekla ovoj ženi da su se, navodno, neke mušterije žalile na dojenje, pa je to zabranjeno!!! Takođe su joj ponudili da dete doji u njihovom magacinu!!??

Zar je moguće da se ovo desilo u prodavnici dečijih stvari????!!!!

Majka je nakon toga napustila objekat.

Tužno zaista tužno. Primitivno i zatucano. Mi jako često kupujemo u Dexy Co radnjama i ovo mi je potpuno neprihvatljivo. Kao mušterija, ne želim da radnja u kojoj kupujem ovako tretira majke. Na šta to liči???

Da, tačno je da možda postoji prostorija za dojenje u Delta City-u (pored WC-a!), ali to nema nikakve veze - majka treba da podoji dete gde god joj je zgodno, posebno ako beba plače.

A za sve one koji se ne ustručavaju da majkama predlože da bebe doje u WC-u (često ćete to čuti), studenti Univerziteta Severnog Teksasa kreirali su niz postera sa pitanjem - "da li biste vi jeli u WC-u?"

Drage mame, ne ustručavajte se da dojite na javnim mestima! I kada vam deca porastu, a naletite na majku koja doji dete objasnite svojoj deci da je to nešto normalno i prirodno i da ste tako i vi njih dojili.

Takođe, svim majkama koje doje decu na javnim mestima preporučujem da ovim izrazom lica počastite sve koji bi eventualno imali neki zluradi komentar...