4 sjajne ideje za male kuhinje

Mi imamo prostranu kuhinju (spojeni kuhinja+trpezarija) i to je zaista fenomenalno, ako se uzme u obzir koliko vremena provodimo u njoj (stvarno, nisu li kuhinje uvek najpopularnije prostorije u stanovima?!! :-). Ipak, neki naši prijatelji imaju male kuhinje i znam koliki je "challenge" u tako skučenom prostoru pronaći mesto za sve što treba da stoji u kuhinji ili za sve što se u njoj radi.

Dok sam boravila u Americi, videla sam kod nekoliko prijatelja da u malim kuhinjama koriste tzv. "kitchen trolley" ili kuhinjska kolica. Ovo rešenje sam videla i na dosta sajtova koji se bave uređenjem enterijera:

photo credit: houzz.com

photo credit: houzz.com

Nešto slično pronašla sam u Home Center-u u Ušću i postoje skuplja i jeftinija varijanta:

Cena 5,999.00 dinara

Cena 5,999.00 dinara

Cena 3,299.00

Cena 3,299.00

U slučaju da imate malu radnu površinu, ova kuhinjska kolica su idealno rešenje jer na njima možete pripremati hranu, a osim toga police mogu poslužiti za odlaganje svega i svačega. S obzirom na to da kolica imaju točkiće, možete ih jednostavno privući bliže šporetu kada nešto kuvate, a po završetku ih možete stacionirati bilo gde gde vam odgovara.

Još jedno fenomenalno rešenje za male kuhinje i situacije u kojima vam nedostaje radna površina jeste ova daska za seckanje koja se postavlja preko kuhinjskog lavaboa:

Osim toga, ukoliko imate puno noževa koji ne mogu da vam stanu u fioku za escajg ili izbegavate da ih tu držite jer su na dohvat ruke deci, možete kupiti magnetni držač/traku za noževe.

photo credit: matgoz.com

photo credit: matgoz.com

I još nešto vrlo interesantno videla sam u stanovima svojih prijatelja iz Amerike, a čini mi se kao dobro rešenje za male prostore, posebno kuhinje. To je takozvani "pegboard", što se kod nas zove "perforirana zidna ploča":

photo credit: apartmenttherapy.com

photo credit: apartmenttherapy.com

Ovakve ploče se kod nas često prodaju kao ploče za kačenje alata, pa ih pod tim nazivom možete potržiti u odgovarajućim radnjama, ili vam je može napraviti majstor po narudžbini.