Kada ne znate šta ćete s kupusom :-)

Da, ne znam šta da vam kažem o svom odnosu prema kupusu. Pomalo je love/hate. Kupus salata - da, sarma - da, pita od kupusa - da...kuvani kupus - uh, ne...I tako dalje. Nekako to mora da bude dobro spremljeno, da ima neki šmek, da bi moglo da prođe.

I tako, baš sam se nekako nameračila da više jedemo kupus, pa sam bila oduševljena kada sam nabasala na recept za "Kupus u sosu od meda i senfa"...Njam...Med i senf inače obožavam kao kombinaciju pa sam se odvažila da napravim i kupus na ovaj način. Inače, recept je strašno jednostavan, priprema namirnica za pečenje je bukvalno 10 minuta posle čega sledi pečenje u rerni, što znači da tada možete već da radite nešto drugo.

Dakle, recept je idealan ako želite da unesete malo živosti u svoj odnos s kupusom :-)

Namirnice koje su vam potrebne:

- 1 glavica kupusa (manja ili srednje veličine)

- 3 kašike maslinovog ulja

- 1 kašika senfa

- 1 kašika meda (ja sam koristila bagremov)

- prezla

- so, biber (po ukusu, ja nisam koristila biber da bi i Andrej jeo)

Operete kupus i zatim ga presečete na pola i onda, potom, svaku polovinu sečete na okrugle kriške debljine jednog prsta. U posebnoj posudi umešate ulje, med, senf, so i biber. Zatim svaku krišku premažete ovom smesom (gornju stranu kriške više, donju samo malo) i potom gornju stranu pospete lepo prezlom, tako da cela strana bude prekrivena prezlom, ali ne previše debeo sloj.

Pleh za pečenje premažete maslinovim uljem i zagrejete rernu na 200 stepeni. Potom pečete oko 40 minuta (sve zavisi od rerne).

Ovako spremljen kupus možete jesti i sam, a može poslužiti i kao dodatak uz meso.

Prijatno! :-)

photo: prince 'n' soul  ideja za recept:  A Beautiful Mess

photo: prince 'n' soul

ideja za recept: A Beautiful Mess