Odlazak na more sa malim detetom - 7 saveta

Pre nego što sam imala dete, odlazak na letovanje je bila najjednostavnija stvar na svetu.

"Gde ćemo?"

"Hoćemo u ... ?"

"Može"

"Busom?"

"Ma može"

"Evo, ovaj apartman deluje ok"

"Jel ima terasu? Frižider? Onaj mali šporet"

"Ima."

"Ok, može. Jel blizu plaža?

"Pa jeste, valjda"

"Super, dogovoreno"

Kao klinka, godinama sam sa društvom iz gimnazije letovala u Sutomoru. Drugarovi baka i deka su izdavali sobe jeftino, išlo je nas par najboljih prijatelja i nekako to nam je bilo dovoljno. Tekuće vode je bilo samo u određenim delovima dana, pa su baka i deka dok smo mi na plaži, u periodima dok ima vode, punili plastične litarske flaše, pa smo se mi onda po povratku s plaže (vremenski period kada u Crnoj Gori obavezno nije bilo vode!!??) tako kupali, polivajući se vodom iz flaša. Kuća im se nalazila na vrhu nekog brda, pa sigurno pola sata hoda od plaže, ako ne i više, ali mi smo išli tamo jedno 5 godina za redom i bilo nam je nikad bolje.

Posle toga su usledili odlasci u Grčku, koju obožavam, ali to sve opet krajnje "basic" i opušteno. Klasičan grčki apartman, sve malo zgusnuto i nikakvo, ali bar stalno ima tekuće vode. Ipak, čim izađete iz apartmana, shvatate da ste u jednoj od najlepših zemalja na svetu i svaki "kadar" oko vas je savršen. More, muzika, hrana, sve je dobro u Grčkoj. Tako da, da, bilo je krajnje nebitno gde smo išli, gde god nas "baciš" super nam je, ionako spavamo do jedan, pa dok ustanemo i ručamo lagano, pa na plažu opušteno oko pet, pa sve dok sunce skroz ne zađe, ma milina.

Takođe i kasnije, sa bebom, bilo je lako putovati. Andrej je bio divna beba, jednostavan za saradnju i vrlo kooperativan i prilagodljiv. Gde god da smo išli on je imao svoje ustaljene rituale, sve smo radili kao i kad smo kod kuće, tako da nikakvih problema ni prohteva tu nije bilo.

E, a onda je došlo prošlo leto i odlazak na more sa "toddler-om" odnosno klinecm od 19 meseci :-). Andrej je već uveliko hodao, pošto je prohodao sa godinu dana i već je bio skroz aktivan, drugim rečima nezaustavljiv :-)

I tako, odemo mi po ustaljenom principu u neki apartman u Grčkoj. Doduše, ovog puta smo malo duže birali, tražili smo da bude na plaži, uz još neke zahteve. Međutim, kako smo stupili u apartman, tako sam shvatila da smo napravili neviđenu grešku.

Pre svega, apartman, je bio previše mali. Kad smo uneli sve stvari koje smo poneli, bilo je jasno da sad više ne možemo da se krećemo po njemu jer mesta - nema! Do te mere smo imali mnogo stvari. Posle nas je gazda prebacio u drugi, veći, i to smo jedva otvorili vrata da izađemo napolje :-). I taj "veći" apartman je za nas bio premali. Kuhinja u istoj prostoriji - pakao! Kako oprati sudove, kako napraviti nešto za jelo dok Andrej spava (a tad obično mogu to da radim jer imam vremena), malo je, sve se čuje, probudićemo ga. Ali dobro, na moru je posle tri dana prestao da spava popodne jer nije voleo prenosivi krevetac, te više nismo morali da brinemo zbog buke, ali smo se zato našli pred drugim nerešivim problemom - šta raditi sa aktivnim "toddler-om" od 12 do 17h, kada nismo na plaži zbog sunca. Šta, pitam ja vas? Hlada - nigde. Apartman - mali. I to sa staklenim vratima od terase koja je obožavao da zalupi svom silinom :-) Na kraju smo se organizovali pa smo se kolima vozikali po Halkidikiju od 15 do 17, taman Andrej odrema pozadi, mi pričamo, slušamo muziku, superiška. Ako ne računamo trošak za benzin. Ali, platićemo koliko god treba samo da izađemo iz tog apartmana sa staklenim vratima! :-)

Naravno, sve u svemu, nama je bilo divno, ali svi roditelji male dece znaju koliko stresno može biti letovanje, jer, u nepoznatom ste, sve vam deluje opasno za dete, sunce prži, prohtevi su se promenili od vremena kad je dete bilo beba i slično.

Zato, kako bi letovanje svima bilo uživancija i kako bi prošlo glatko i sa što manje stresa, evo nekoliko saveta u vezi sa letovanjem sa malom decom. Uglavnom namenjeno roditeljima koji idu u Grčku, ali i svima ostalima:

1. Izbor mesta - raspitajte se da li u tom mestu često duva vetar i da li ima talasa. Pravi je pakao vetar koji stalno duva i raznosi pesak (dok vi pokušavate da nahranite dete, pogotovo), a talasi, koliko god ih mi odrasli voleli, mogu delovati strašno vašem detetu, te može odbijati da uđe u more. Osim toga, raspitajte se o položaju mesta i koliko rano zalazi sunce. U nekiom mestima sunce zađe ranije zbog položaja tog mesta i to je lošije kada idete sa malim detetom jer ionako idete kasno na plažu zbog jakog sunca, pa vam je bitno da možete da ostanete na plaži što duže.

2. Ako možete, najbolje je odabrati apartman koji ima kuhinju, ali je deo hotelskog kompleksa. Postoje takvi u Grčkoj. Bitno je da bude deo hotelskog kompleksa kako biste imali mogućnost obroka u hotelu, i generalno neku hotelsku uslugu i pomoć, ali isto tako vam je bitno da imate kuhinjicu, ipak - da se podgreje za dete ako treba, da se ohladi lubenica, itd. Ja u hotelima ne volim tu vezanost za satnice obroka, ali kad idete sa detetom, mnogo vam je lakše da imate pripremljene obroke (makar i samo jedan) nego da sami pripremate sva tri obroka. Takođe, ako možete, i ako vam je dete naviklo da spava samo u sobi, uzmite apartman sa dve odvojene sobe, tako ćete što manje remetiti detetove navike.

3. Bitno je da apartman/hotel bude na plaži ili što je bliže moguće plaži - ne želite da celu "skalameriju" nosite dva put dnevno do plaže. Ovako, ako ste blizu, možete da trknete po dušek ako baš zatreba, ili po rezervni kupaći ako ste ga zaboravili. Jednostavno, nećete imati stres da morate sve da spakujete i poneste odmah.

4. Hlad - ovo je možda i najbitnija stavka i nemojte je nikako prenebregnuti. Između 12 i 17h se ne može biti s detetom na suncu, a ne gajite nadu da će vaše malo dete sedeti mirno ispod suncobrana. Tako da, veoma je bitno da tu gde idete postoji neki hlad gde se dete može igrati za vreme tog perioda. Bilo da se taj hlad nalazi u okviru hotela/apartmana, bilo da znate da u tom mesti postoji neki prostor za igru dece koji je u hladu.

5. Krevetac - ako vam dete još uvek spava u krevecu, gledajte da odaberete apartman/hotel koji imaju klasičan, drveni krevetac. Koliko god zgodan bio prenosivi krevetac, Andreju jer, recimo, on bio strašno neudoban i nije lepo spavao. Da ne pričamo o tome da zbog materijala od kog je (većina tih krevetaca, barem) stalno "šuška", pa smo se i mi budili na svako mrdanje Andrejevo.

6. Komarci - ok, oni su gotovo neizbežni, ali, pazite, postoje mesta u kojima ih uopšte ne prskaju zbog postojanja pčelinjaka za koje to nije dobro (tako su mi objasnili). Tako da, u tim mestima, gotovo da ne može uveče da se sedi na terasi, a da se od glave do pete ne naprskate nečim protiv komaraca, a i tada je pitanje. Stvarno, ovo ne deluje kao veliki problem, dok se ne iskusi... ;-)

7. Blizina prodavnice - čak i ako idete kolima na more, pa vam deluje da je nebitno da li je prodavnica blizu jer uvek možete "skoknuti kolima", verujte mi, važno je da bude blizu i da možete peške do nje. Svaki ulazak u kola, gde je 50 stepeni, je naporan, a posebno kada ste baš hteli malo da iskulirate, i onda shvatite da niste kupili nešto što baš tad treba detetu i da opet morate u kola.

Eto, to je nekoliko stvari koje su se, prema mom iskustvu, pokazale kao bitne :-) Srećan put! :-)

 

andrej.jpg