Super mama: Sandra Dejanović, dizajnerka tekstila

Sandra Dejanović je simpatična Francuskinja koja sa suprugom Ivanom, koji je po ocu srpskog prekla, poslednjih šest godina živi u San Francisku. U Parizu je napustila posao inženjera i u San Francisku osnovala sopstvenu robnu marku, Happy French Gang, u okviru koje dizajnira stvari od tekstila za dom i decu. Ova kreativna žena je i mama petogodišnjeg Léona koji je rođen u Americi. Iako po dolasku u SAD nije znala gotovo nikog, Sandra je uspela da razvije privatni biznis i napravi mrežu kontakata, pa se nadam da će vam intervju sa njom poslužiti kao inspiracija ukoliko ste na putu da osnujete sopstveni posao ili maštate o tome.

Photo credit: Sarah Hebenstreit via  Mother

Photo credit: Sarah Hebenstreit via Mother

Sandra, dobro došla na prince 'n' soul! Za početak, kaži mi kako je nastao brend Happy French Gang?

Dok sam živela u Francuskoj, sedam godina sam radila kao inženjerka. Kada smo se preselili u Ameriku, rešila sam da počnem da se bavim nečim drugim i da pravim nešto sopstvenim rukama. Počela sam tako što sam pozajmila šivaću mašinu od prijateljice i tada je nastao Zipillow. Zipillow se sastoji od četiri jastuka koje možete da zakačite jedan za drugi na nekoliko načina I tako dobijete pomoćni krevet, jastuke za sedenje, podlogu za igru i drugo. Godinu dana kasnije počela sam da dizajniram i bojim tkaninu pastelnim i jarkim bojama. Tako je nastao moj brend, Happy French Gang.

Photo credit: Ana Kamin via  California Weekend Magazine

Photo credit: Ana Kamin via California Weekend Magazine

Photo credit:  One Kings Lane

Photo credit: One Kings Lane

Kako bi opisala svoj dizajnerski stil?

Modran, opušten, inspirisan plažom.

Preselila si se iz Pariza u San Francisko. Kako sad gledaš na to, da li je San Francisko opravdao očekivanja?

San Francisko je prelep grad, prepun kreativaca i preduzetnika. Dopada nam se ta neka pozitivna energija kojom odiše grad, a osim toga, veoma smo srećni što živimo okruženi prelepom prirodom. U početku nismo imali nikakvih očekivanja, ali sada zaista uživamo u ovom gradu.

S obzirom na to da si majka, šta bi navela kao najveće razlike između francuskog i američkog načina vaspitavanja dece?

Postoji mnogo razlika između francuskog i američkog načina vaspitavanja dece. Postoje i dobre i loše stvari i u jednoj i u drugoj zemlji. Možda je najveća razlika u tome što u Americi bebe često spavaju s roditeljima dok je to u Francuskoj veoma retko. Osim toga, dojenju se pristupa mnogo ozbiljnije ovde u San Francisku nego što je to slučaj u Francuskoj. Ovde žene ponekad doje decu i nekoliko godina! Sa druge strane, primećujem da deca u Americi često imaju mnogo više samopouzdanja.

Photo credit: Sabrina Bot via  Mother

Photo credit: Sabrina Bot via Mother

Da li postoji nešto što si usvojila u Americi, kada je u pitanju vaspitavanje dece, a što sigurno ne bi radila u Parizu?

Trenutno ne mogu da se setim nijedne takve stvari. Ali, moram da kažem, s obzirom na to da smo i suprug i ja iz Francuske, dete vaspitavamo na način na koji se to radi u Francuskoj i na koji smo navikli.

U čemu se razlikuju Francuskinje i Amerikanke, kada je stil u pitanju?

To dosta zavisi od mesta u kome živite. Na primer, San Francisko je veoma opušten grad, dok se u Njujorku ljudi više sređuju. Od kako živim u Kaliforniji, ne nosim više klasičnu poslovnu odeću, već su to najčešće jednostavne haljine, poput haljina za plažu. Jedino kada noću izlazim, volim da se obučem svečanije. Ali, kada sam sada, tokom leta, bila u Parizu, shvatila sam da nisam više toliko u toku sa modom, poput mojih prijatelja, Parižana!

Šta je to što, po tvom mišljenju, svaka žena treba da ima u svom ormanu?

Bela majica, jeans, crna haljina i baletanke. To je klasika.

Happy French Gang se bavi proizvodnjom stvari od tekstila. Koja boja je u trendu za tekstile za kuću za sezonu 2016/2017?

To je "Airy Blue" boja.

Photo credit: privatna arhiva

Photo credit: privatna arhiva

Photo credit: privatna arhiva

Photo credit: privatna arhiva

Da li se tvoje poimanje estetike promenilo od kada si postala majka?

Promenilo se najviše zbog toga što sam se preselila u Kaliforniju, ne toliko zbog toga što sam postala mama.

Photo credit: privatna arhiva

Photo credit: privatna arhiva

Šta je najbolje u vezi sa majčinstvom, a šta je ono što te čini anksioznom?

Predivno je to što sam u prilici da vidim kako moj mališan raste i kako otkriva svet svojim nevinim očima. S druge strane, pitam se kako ću mu, kada još malo poraste, objasniti zašto ima toliko nepravde i konflikata oko nas i zašto mi i generacije pre nas ostavljamo u nasleđe planetu u ovakvom stanju. Trenutno svi jure Pokemone i Donald Trump bi mogao biti izabran za predsednika i sve mi to nekako izaziva anksioznost. No, ja sam vrlo optimistična i srećna osoba! I suprug i ja, daćemo sve od sebe da našeg malog čoveka naučimo saosećajnosti i poštovanju. Nadamo se da ćemo uspeti da mu usadimo svest o tome da kao individue možemo da doprinesemo očuvanju planete i da naj taj način možemo učiniti svet boljim mestom za život.

Photo credit: privatna arhiva

Photo credit: privatna arhiva

Na koji način te inspiriše tvoje dete?

On me inspiriše da budem bolja osoba svaki dan. Možda mi to ne polazi za rukom baš svaki dan, ali dajem sve od sebe!

Da li postoje neki kreativni rituali koje imaš sa svojim detetom?

Ove godine smo prvi put pravili “carnet de voyage” – putopisni dnevnik. Napravili smo ga od kartona i papira i jedan takav dnevnik naš sin je poneo na put u Francusku. U dnevniku je crtao stvari koje je  vidieo usput i lepio papiriće koje je pronalazio tokom putovanja, bilo da su to autobuske karte, omoti od sladoleda, ili nešto drugo što može da stane u dnevnik. Sjajno je to što je u pravljenju ovog dnevnika učestvovala cela porodica (bake i deke, tetke…), tako da se nadam da će uživati u njegovom prelistavanju kasnije, kada odraste.

Photo credit: privatna arhiva

Photo credit: privatna arhiva

Kakav savet bi dala mamama koje žele da otpočnu sopstveni kreativni biznis?

Uradite to što želite, na način na koji želite i počnite odmah! U redu je da ne bude sve savršeno.

Photo credit: Helene Berg

Photo credit: Helene Berg

Tvoj suprug je po ocu poreklom iz Srbije. Da li postoje neke stvari koje on primenjuje u vaspitanju vašeg deteta, a da su tipično srpske?

Moj suprug je do 13. godine živeo u Beogradu, tako da je srpska kultura prisutna u našem domu. Nisam baš sigurna šta je to što je baš karakteristično za Srbiju kada je u pitanju odgoj dece, ali on ponekad sa Léonom priča na srpskom, a i “vuče” nas za uši kada nam čestita rođendan, što nije običaj u Francuskoj. Ono što najviše volimo jeste kada nam suprug priča o svom detinjstvu. Divno je slušati o njegovim sećanjima i ja bih volela da Léonu bude bliska srpska kultura.

Da li si ikada bila u Beogradu?

Posetila sam Beograd samo jednom i bila sam oduševljena. Beograd sam doživela kao siv i zelen grad, nije baš beo (smeh). Zgrade su pomalo tužno sive, ali zato je prelepa priroda svuda i okruženi ste živopisnom zelenom bojom. Veoma mi se dopala hrana u Beogradu! Burek sa sirom je jedno od mojih omiljenih jela, naravno uz jogurt – I to je nešto što bih mogla da jedem danima! Bilo bi super da toga ima u San Francisku…Naravno, u Beogradu su me najviše oduševili prijatelji naše porodice koji su bili jako srdačni. Veliki pozdrav za njih!

Hvala, Sandra!