Rečnik detinjih reči i izraza

Evo jedne zanimljive akcije!

Portal za roditelje "Detinjarije" vas poziva da podržite jedinstveni projekat "Rečnik detinjih reči i izraza" namenjen sakupljanju i objavljivanju genijalnih jezičkih pronalazaka naše dece.

Bio bi to rečnik jedinstven i dragocen u srpskoj leksikografiji, značajan sa stanovišta lingvistike, teorije jezika, dijalektologije, razvojne psihologije, pedagogije, itd. Ujedno bi to bilo lepo svedočanstvo o jezičkim vratolomijama, draga uspomena naše dece na detinjstvo kada porastu.

Autor poduhvata je Vesna Smiljanić Rangelov, magistar nauke o književnosti sa dugodišnjim iskustvom u prevođenju, lekturi i praktičnoj leksikografiji.

Rečnik bi trebalo da bude objavljen sledećeg leta, a osim dece, najvažniji saradnici u pisanju ovog rečnika su roditelji koji preko sajta "Detinjarije" mogu da šalju jezičke bisere svojih mališana. Zahvaljujući vrednim mamama i tatama, do sada je prikupljeno više od hiljadu dečjih jezičkih kovanica.

Na sajtu "Detinjarije" možete pogledati na osnovu kojih kriterijuma će se birati reči koje ce uci u knjigu, a zatim i sami poslati neke zanimljive reči ciji su kreatori vaša deca (obrazac je OVDE).

Zar ne bi bilo sjajno da jednog dana pokažete detetu knjigu u kojoj se nalazi neka njegova, originalno smišljena reč :-)

Photo:  Detinjarije